Opinia na temat RS6112.
Duży długi blok solidnie wykonany(jest też wersja z rozdzielonym panelem). Tylko co z tego skoro projekt elektroniki to porażka.
Mamy w klubie 10szt i wiele egzemplarzy sprawia często problemy.
Zupełnie nie wiadomo kiedy coś zawiedzie, jest to szczególnie uciążliwe na wyjazdach.
Niepodświetlony wyświetlacz pod ciemną chmurą jest zupełnie niewidoczny.
Czyli obowiązkowo trzeba użyć podświetlenia, które nie jest wyłączane wyłącznikiem radiostacji. Zupełnie bez sensu w przypadku szybowca.
Brak funkcji, które w innych radiostacjach są standardem.
Konieczny staranny montaż z wysokiej jakości okablowaniem, inaczej ciągłe problemy z przesterowaniem od mikrofonu.
Brak regulacji czułości mikrofonu, a w niektórych starszych wersjach nawet brak zasilania mikrofonu.
Jeśli chodzi o strojenie, to wystarczy przeczytać instrukcję. Tylko nie jest ona dostępna w internecie i trzeba ją mieć z klubu.
Sam kiedyś zaprogramowałem w trakcie lotu potrzebne mi kilka częstotliwości, więc nie jest to strasznie trudne.
Gdyby nie zawodność radiostacji i trudny montaż, to może dałoby się przeboleć nie małą cenę radiostacji.
W cenie proponowanej przez producenta radzę trzymać się od tej radiostacji z daleka.
Jest jednak znany mi hm.... powiedzmy zwolennik tej radiostacji... Zbyszek z Opola.
Jeśli ktoś chciałby odkupić od nas tego typu radiostację, to chętnie odsprzedamy w cenie do negocjacji.
Jeśli chodzi o KRT2 to niestety nie wszędzie da się ją zmontować bez dodatkowego panelu, np. w Cobrze lub Puchaczu bez panelu ani rusz.
Na razie mam na koncie zamontowaną jedną radiostację w Juniorze, i w stosunku do RS-ki to bajka.
Dodatkowo użytkując w klubie ma fajną funkcję programowania częstotliwości z zewnętrznego komputera(konieczne dorobienie specjalnego kabla).
Pozwala to ułożyć listę częstotliwości wraz ze skrótowym opisem w komputerze i bardzo szybko przenieść do wielu radiostacji.
Przesiadając się z szybowca do szybowca zawsze mamy te same częstotliwości w tym samym miejscu(unifikacja), chyba że jakiś zapaleniec coś poprzestawia.
Niestety jak wszystkie radiostacje tania nie jest, ale chyba i tak najtańsza na rynku, chyba nawet tańsza od tej nieszczęsnej RS-ki.