Karanie za latanie w chmurach na zawodach

Zaczęty przez Żółw, Lipiec 21, 2021, 11:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

Żółw

Czy u nas jest to możliwe? 100 pkt karnych na dzień dobry - https://www.soaringspot.com/.../task-9-on-2021-07-20/daily
U nas uchodzi to sucho. Jak to robić?
Pozdrawiam
Żółw

Piotr Ligwiński

Latanie po chmurach czy w chmurach to jedno a drugie to oszukiwanie z wagą szybowców w klasie klub. Dociążanie szybowców stało się normą.

andrzej

Ja też mam wrażenie że są szybowce o niezwykłych właściwościach lotnych.
I należy coś z tym zrobić. Mam dosyć udawania .
Rozwiązaniem jest ważenie szybowca ściągniętego zaraz z pola lądowań do stanowiska ważenia.a ściągnięcie powinno być w stałej obecności osoby trzeciej.a najlepiej przez ekipę od sędziego.
Np 3 losowo wybrane szybowce na konkurencje
I wiem że najważniejszy jest wklad.
Wkład i doważenie.
Co myślicie?

andrzej

Karol Staryszak

Mam wrażenie, że od kiedy mamy odejście na trasę z różnicą wysokości skończył się problem latania po chmurach/kłakach/blisko podstawy.

Ktoś jeszcze ma podobne wnioski czy konfabuluje?
Jeśli czegoś nie mogę naprawić, to znaczy że nie jest to zepsute... - Alf.

Żółw

Czasem kierownik da za dużą utratę wysokości i problem jest. Na trasie też może być.
Pozdrawiam
Żółw

Karol Staryszak

Za duża utrata wysokości to jeszcze mniejsze prawdopodobieństwo latania po chmurach jak na moje. Przynajmniej przed i w trakcie odejścia co było chyba największym problemem.

Na trasie owszem, może być i trzeba to zgłaszać.

Andrzej Czop

Rozwiązanie problemu jest bardzo proste: https://www.podkontrola.pl/precyzyjny-pomiar-wilgotnosci-95%C3%B7100-rh/

Wynik 100% oznacza lot w chmurze, 99% - lot po kłakach.

marek.sawczuk

Jest prostszy czujnik - dostępny w każdym sklepie AGD: kamerka. Ma też kilka dodatkowych zastosowań w porównaniu do czujnika wilgotności.

Andrzej Czop

I tak, i nie. Albo oprócz. Nawet jak zainstalujesz kamerkę, to to będzie oglądał? A jak się siku zechce? Albo dodatkowe czynności nagrywania w tłumie. A na logu można dodać parametr wilgotności i jeżeli wystąpi 100% to wtedy wiadomo, w którym miejscu sprawdzić kamerkę - wówczas wystarczy zapis ze słabą rozdzielczością co np 10s. Czujnik + loger (godzina + wilgotność) to koszt mniejszy od najgorszej kamerki samochodowej.

marek.sawczuk

Ale to po logu nie widzisz, które dokładnie momenty sprawdzić na kamerce? Nikt nie musi oglądać tego. Wystarczy, że każdy zawodnik ma zachować zapis do wglądu do następnego dnia w razie potrzeby sprawdzenia.
Poza tym nie wprowadzałbym jakichś dziwnych regulacji, że to sędzia ma sprawdzać sam z siebie - to po prostu byłoby do wglądu w przypadku zgłoszenia.

Wojtuś

Cytat: Andrzej Czop w Lipiec 19, 2025, 23:57
Rozwiązanie problemu jest bardzo proste: https://www.podkontrola.pl/precyzyjny-pomiar-wilgotnosci-95%C3%B7100-rh/

Wynik 100% oznacza lot w chmurze, 99% - lot po kłakach.
Sprawdzałem kiedyś, żaden taki czujnik nie działa wystarczająco dokładnie w warunkach kondensacji. Dodatkowo musiałby być montowany na zewnątrz szybowca. Jeśli już to jakiś widzialnościomierz rejestrujący rozpraszanie światła. To by się dało nawet integrować z popularnymi już całkiem strobami przeciwkolizyjnymi.

Karol Staryszak

serio uważam że problem latania po chmurach/kłakach był szczególnie widoczny i problematyczny przed lub w trakcie odejścia. Cylinder z utratą wysokości załatwi temat całkowicie. Budowanie systemu żeby kogoś złapać że wchodzi w podstawę na trasie jest chyba niepotrzebne. W sumie to on sam najwięcej traci bo nie widzi gdzie leci, w sensie czy po najlepszej trajektorii. Oczywiście może być kwestia ostatniego komina ale to tak rzadki przypadek ze nie zawracałbym sobie nim głowy.